Kambodsja

Kambodsjas flagg ble først vedtatt 20. oktober 1948 og igjen 29. juni 1993 da monarkiet ble gjeninnført etter en folkeavstemning. Det blå feltet symboliserer kongen, det røde feltet representerer nasjonen og det hvite tempelet (Angkor Wat) hvis farge hvit står for buddhisme.

En grunn til at eks-klapper og turister gir for sin kjærlighet til Kambodsja er den positive holdningen til lokalbefolkningen til utlendinger, som regelmessig blir møtt med et vennlig “khmer-smil” og behandlet som spesielle gjester uansett hvor de går.

Noen klisjeer eksisterer av en grunn, og den om kambodsjanske som er snille, milde og glade er 100 prosent sann.

De mest talte språkene i Kambodsja er Khmer, engelsk og Frankrike som gjør det enkelt for de fleste besøkende å ha og følge en samtale. Men på landsbygda kan det være vanskelig å finne folk som snakker et annet språk enn khmer.

Kambodsja er også unikt ettersom det er et av få land i verden som bruker amerikanske dollar som valuta (også kambodsjansk riel).

De kanskje beste tingene med å besøke Kambodsja er skjønnheten i det hele, sommerværet hele året og de lave levekostnadene.

Før du reiser

Sørg for at du har omfattende reise- eller sykeforsikring – ideelt sett en plan som dekker sykehusbesøk i Thailand. Besøkende og eks-pats som bor i Kambodsja anbefales også å sørge for at alle deres standardvaksinasjoner er oppdatert og vaksineres mot hepatitt A og tyfus. Andre vaksinasjoner kan anbefales hvis du besøker visse landlige områder.

Bruk av kreditt- og debetkort

Du kan bruke tjenesten for både VISA og Master internasjonale kort og debet- og kredittkort, inkludert alle lokale bankkort som passerer CSS (Cambodian Shared Swift)-systemet.

Reise til

Kambodsja kan skryte av mange landoverganger med alle sine naboer og internasjonale flyforbindelser til Kina, Hong Kong, Laos, Malaysia, Singapore, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Vietnam og Filippinene. Du kan også komme inn med båt fra Vietnam.

Gjør og unngå

Hvis du generelt sett er en respektfull person, bør du ikke ha noen problemer når du besøker Kambodsja, men det er noen kulturelle skikker som skiller seg fra de i Vesten. Selv om du glemmer en eller to, er turistfaux pas stort sett tilgitt. Men her snakker vi om hva du bør vurdere.

Ta av deg skoene ved døren

Føttene regnes som den skitneste og minst hellige delen av kroppen. Du vil se nesten alle turister og lokalbefolkningen i Kambodsja ha på seg flip-flops på daglig basis, og dette er fordi det er vanlig å ta av seg skoene når man kommer inn på et sted – ikke bare noens hus eller et herberge. Du forventes å ta av deg skoene ved templer og mange restauranter og butikker også.

Tips: Hvis det er sko utenfor døren, ta av deg skoene før du går inn.

Ikke rett føttene dine mot mennesker, spesielt bilder av Buddha, og ikke la folk se fotsålene dine. Selv å sette føttene på setet på motsatt side anses som urent.

Ikke krangle med munker

Du kommer garantert til å se mange munker når du reiser i Kambodsja, så du må vite hvordan du skal samhandle med dem – eller hvordan du ikke skal samhandle med dem. Ikke krangle med dem. Kvinner, spesielt, bør aldri røre en munk eller gi dem noe (selv munkens mor har ikke lov til å røre sønnen sin mens han er munk).

De fleste Theravada-munkene har ikke lov til å spise etter lunsj, så vær oppmerksom ved ikke å spise eller småspise rundt dem i løpet av denne tiden. På samme måte, hvis en munk sitter, bør du også sitte før du starter en samtale. Prøv å sitte lavere enn dem hvis du kan.

Til slutt, ikke rør hodet til en munk – eller noen andre. For eksempel, klapp noen på hodet. Det er et tegn på manglende respekt og er kun tillatt på barn og kjæledyr. Gjør du det mot en voksen, kan du regne med en skikkelig kamp uten forvarsel.

Ikke skryt av å være amerikansk

Vær oppmerksom på Kambodsjas krigsherjede historie ved å ikke diskutere sensitive temaer som krig, politikk, vold eller Røde Khmer. Nesten alle i dette landet har mistet familie og venner på grunn av vold og amerikanere har vært en stor del av det, så vær tålmodig hvis de bærer nag. Unngå definitivt å bruke T-skjorter og klær som viser krig eller vold.

Ikke bruk trange eller utfordrende klær

Det er varmt i Kambodsja, men temperaturen er ingen unnskyldning for trange eller utfordrende klær. Beskjeden kjole er regelen, spesielt for kvinner. Selv om mange turister bruker shorts, har lokalbefolkningen en tendens til å dekke så mye hud som mulig. Kvinner bør unngå bare skuldre.

Selv om turisme har fått lokal kjole til å slappe av noe, må du alltid kle deg konservativt når du besøker templer (som inkluderer Angkor-områdene), hjem eller går inn i en regjeringsbygning. Unngå å bruke T-skjorter med religiøse temaer (bilder av Buddha eller hinduistiske guder). Dekk til skuldrene og bruk bukser eller et langt skjørt.

Lokale menn bruker vanligvis kortermede skjorter og lange bukser. Selv om det er greit for turister å bruke shorts og t-skjorte, bør du prøve å ikke få lokalbefolkningen til å føle seg flau over antrekket ditt. Unngå korte shorts, miniskjørt, trange yogabukser eller andre klær som er for avslørende.

Don’t show your love in public

Kambodsjanere er konservative, noe som betyr at de rynker på nesen på offentlige visninger av hengivenhet. Igjen, nøkkelen er ikke å sjenere noen. Å holde hender er greit, men å kose seg intimt på bussen er det ikke. Vær oppmerksom i din kontakt med det motsatte kjønn; selv å legge en arm rundt en person for å posere for et bilde kan mistolkes.

Spis kun med høyre hånd

Forretninger og mat utfører vanligvis kun med høyre hånd; venstre hånd er reservert for skitne oppgaver på toalettet. Unngå å gi andre ting med venstre hånd og prøv å kun bruke høyre hånd når du spiser.

Snakk det lokale språket

Ikke bekymre deg for at lokalbefolkningen ler av deg for dine dårlige språkkunnskaper. De fleste setter pris på at du prøver. Mange mennesker snakker ikke engang engelsk, så spør alltid først.

Den tradisjonelle kambodsjanske hilsenen kalles pas og gjøres ved å plassere de to hendene sammen i en bønnlignende gest foran brystet med fingertuppene pekende oppover. Gi en lett bøyning av hodet. Dette tilsvarer wai i Thailand.

Du kan si takk ved å si “arkun”. De fleste av lokalbefolkningen hilser på hverandre med «hei».

HANDEL

Forhandling er en vanskelig og tilsynelatende respektløs aktivitet for mange vestlige, men det er forventet her. Når du forhandler om priser, la den andre parten redde ansiktet ved å bare redusere den endelige prisen litt. Alternativt kan du gå tilbake for å kjøpe fra dem igjen senere.

Helsevesen

Nivået på helsetjenester i Laos er generelt ganske lavt. Fjerntliggende områder og landlige områder har ekstremt begrenset medisinsk behandling, og de vil neppe godta forsikringskort, så sørg for at du har spart litt penger i nødstilfeller. I Vientiane-området bør eks-pats kunne finne et par internasjonale klinikker, som det franske medisinske senteret. For alvorlige problemer og tannbehandling anbefales ex-pats å gå til nabolandet Thailand, hvor de vil finne et mye høyere nivå av helsetjenester og mange sykehus som er av internasjonal standard. Reisende til Laos anbefales å dra til nabolandet Thailand, hvor de vil finne et mye høyere nivå av helsetjenester og mange sykehus som er av internasjonal standard.

Religion

Kambodsja er overveiende buddhistisk med 80 % av befolkningen Theravada-buddhister, 1 % kristne og majoriteten av den gjenværende befolkningen følger islam, ateisme eller animisme.

Sikkerhet og sikkerhet

Kriminalitetsnivået i Kambodsja er generelt ganske lavt, selv om de vanlige forbrytelsene som rammer utvandrere og turister, som bagasjering og tyveri, finner sted, spesielt i landets større byer. Det er også viktig å ha med legitimasjonen din, eller i det minste en kopi av passet ditt, til enhver tid, siden du kan bli bedt om å vise legitimasjonen din når som helst og bli bøtelagt på stedet hvis du ikke klarer å fremvise den.

Reiser i Kambodsja

Å reise i Kambodsja er en utfordring. Det skjer alvorlige ulykker på veier over hele landet hver dag.

Vær forsiktig når du besøker regioner nær grensen til Thailand. Landminer og ueksploderte krigsrester er en risiko. Hold deg på merkede veier hvis du reiser i nord og nordvest

Vær også forsiktig når du besøker landlige steder som det samme som nær grensen til Thailand også er vanlig her.

Steder å besøke

Angkor Wat

Selve tempelet til Angkor Wat, verdens største religiøse bygning, er bare en del av stedet totalt, og den vidstrakte kretsen av templer fortjener tre dager å utforske hvis du vil forstå omfanget av den angkoriske periodens arkitektoniske prestasjoner.

For de som har kort tid, er hovedhøydepunktene etter Angkor Wat det trerotkledde tempelet til Ta Prohm (som først fant internasjonal berømmelse som et sted brukt i filmen Tomb Raider), Bayon-tempelet for sine 216 steinutskårne ansikter , Angkor Thom og Preah Khan.

Phnom Penh

Nasjonens økonomiske, industrielle og kulturelle sentrum også kjent som “Asias perle”.

Koh Rong Samloem

På Kambodsjas sørkyst ligger en spredning av øyer like vakre som deres thailandske kolleger i vest, men mye mindre besøkt. Kambodsjas øyer er et stykke avslappet tropisk lykke, der sol og sand står i sentrum, og de store feriestedene ennå ikke har markert seg.

Av alle øyene er Koh Rong Samloem en av de vakreste, med den lange sandstranden Saracen Bay, hjem til et dusin strandhytter som tilbyr et velkomment pusterom fra verden.

Det handler egentlig om hengekøyetid her, men det er nok av dykkeaktiviteter som tilbys for de mer aktive.

Du kan dra til alle disse øyene fra Sihanoukville.

Siem Reap

Siem Reap blir vanligvis sett av reisende som blant Kambodsjas beste steder å besøke på grunn av at det er basen for Angkor Archaeological Park, men selve byen tilbyr flere ting å gjøre utover de mektige templene.

Dette er landets største aktivitetssenter, med bunter av turer på tilbud, fra sykkelturer rundt i det frodige landskapet like utenfor byen til kambodsjanske matlagingsturer.

Shoppere vil også finne mye for å holde dem opptatt, siden Siem Reap sentrum er full av muligheter til å bla gjennom tradisjonelt håndverk.

Sørg for å besøke Angkor nasjonalmuseum, før du drar til selve Angkor Wat, for å dosere opp historien til stedet. Utstillingene her utforsker bredden av kultur og kunstnerskap i Khmer-imperiet.

For kveldsunderholdning mens du er i byen, ikke gå glipp av Phare The Cambodian Circus. Denne internasjonalt anerkjente sirkustroppen og sosiale virksomheten setter opp blendende show der artister kombinerer teater, akrobatikk og musikk.

Ratanakiri

Ratanakiri er en naturfylt fristelse for reisende som lider av tempeltretthet. Dette er utmark Kambodsja, og de endeløse røde grusveiene i regionen, som fører til etniske minoritetslandsbyer, er en uforferdet reisendes glede.

For de med en eventyrlysten strek er provinsen et av de beste stedene i Kambodsja for fotturer, fra å se gibboner i Veun Sai-Siem Pang Conservation Area, hvor overnattingsturer involverer å sove i hengekøyer og tidlig oppreisning for å spore gibboner med brunkinn, til fotturer i Virachey nasjonalpark, hjem til elefanter, tigre og solbjørner.

Det finnes også mer avslappende alternativer. Smaragdvannet i Yeak Lom Crater Lake like utenfor Ban Lung-byen er et rolig badested, mens fossene Chaa Ong og Ka Tieng er morsomme avvekslinger som gir flere muligheter for å bli våt.

En grunn til at eks-klapper og turister gir for sin kjærlighet til Kambodsja er den positive holdningen til lokalbefolkningen til utlendinger, som regelmessig blir møtt med et vennlig “khmer-smil” og behandlet som spesielle gjester uansett hvor de går.

Noen klisjeer eksisterer av en grunn, og den om kambodsjanske som er snille, milde og glade er 100 prosent sann.

De mest talte språkene i Kambodsja er Khmer, engelsk og Frankrike som gjør det enkelt for de fleste besøkende å ha og følge en samtale. Men på landsbygda kan det være vanskelig å finne folk som snakker et annet språk enn khmer.

Kambodsja er også unikt ettersom det er et av få land i verden som bruker amerikanske dollar som valuta (også kambodsjansk riel).

De kanskje beste tingene med å besøke Kambodsja er skjønnheten i det hele, sommerværet hele året og de lave levekostnadene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *