Kambodža

Kambodžan lippu hyväksyttiin ensimmäisen kerran 20. lokakuuta 1948 ja uudelleen 29. kesäkuuta 1993, kun monarkia palautettiin kansanäänestyksen jälkeen. Sininen kenttä symboloi kuningasta, punainen kenttä edustaa kansakuntaa ja valkoinen temppeli (Angkor Wat), jonka valkoinen väri tarkoittaa buddhalaisuutta.

Eräs syy, miksi ex-patit ja turistit antavat rakkaudestaan ​​Kambodžaa kohtaan, on paikallisen väestön myönteinen asenne ulkomaalaisia ​​kohtaan, joita tervehditään säännöllisesti ystävällisellä “khmerien hymyllä” ja kohdellaan erityisvieraina kaikkialla.

Jotkut kliseet ovat olemassa syystä, ja se, että kambodžalaiset ovat ystävällisiä, lempeitä ja onnellisia, on 100-prosenttisesti totta.

Kambodžassa puhutuimmat kielet ovat khmerit, englanti ja ranska, minkä ansiosta useimpien vierailijoiden on helppo käydä keskustelua ja seurata sitä. Maaseudulta voi kuitenkin olla vaikea löytää ihmisiä, jotka puhuvat muuta kieltä kuin khmeriä.

Kambodža on myös ainutlaatuinen, koska se on yksi harvoista maista maailmassa, joka käyttää Yhdysvaltain dollaria valuutana (myös Kambodžan Rieliä).

Ennen kuin matkustat

Varmista, että sinulla on kattava matka- tai sairausvakuutus – ihannetapauksessa suunnitelma, joka kattaa sairaalakäynnit Thaimaassa. Myös Kambodžassa asuvia vierailijoita ja ex-patsaita suositellaan varmistamaan, että heidän vakiorokotuksensa ovat ajan tasalla ja että he saavat rokotuksen A-hepatiittia ja lavantautia vastaan. Muita rokotuksia voidaan suositella, jos vierailet tietyillä maaseutualueilla.

Luotto- ja pankkikorttien käyttö

Voit käyttää palvelua sekä kansainvälisille VISA- ja Master-korteille että Debit- ja luottokorteille, mukaan lukien kaikki paikalliset pankkikortit, jotka läpäisevät CSS-järjestelmän (Cambodian Shared Swift).

Matkustaa sinne

Kambodžalla on lukuisia maaristeyksiä kaikkien naapuriensa kanssa ja kansainvälisiä lentoyhteyksiä Kiinaan, Hongkongiin, Laosiin, Malesiaan, Singaporeen, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan, Vietnamiin ja Filippiineille. Voit myös saapua veneellä Vietnamista.

Tee ja vältä

Jos olet yleensä kunnioittava henkilö, sinulla ei pitäisi olla ongelmia Kambodžassa vieraillessasi, mutta siellä on joitain kulttuuritapoja, jotka poikkeavat lännestä. Vaikka unohdat yhden tai kaksi, turistifaux pas ovat enimmäkseen anteeksi. Mutta täällä puhumme siitä, mitä sinun tulisi harkita.

Ota kengät pois ovella

Jalkoja pidetään kehon likaisimmana ja vähiten pyhimpänä osana. Näet lähes kaikki Kambodžan turistit ja paikalliset varvastossut jalassa päivittäin, ja tämä johtuu siitä, että on tapana ottaa kengät pois tullessasi paikkaan – ei vain jonkun taloon tai hostelliin. Sinun odotetaan riisuvan kengät myös temppeleissä ja monissa ravintoloissa ja kaupoissa.

Vinkki: Jos oven ulkopuolella on kenkiä, riisu kengät pois ennen sisääntuloa.

Älä osoita jaloillasi ihmisiä, etenkään Buddhan kuvia, äläkä anna ihmisten nähdä jalkapohjiasi. Jopa jalkojen asettamista vastakkaiselle istuimelle pidetään epäpuhtaana.

Älä väittele munkkien kanssa

Näet varmasti paljon munkkeja matkustaessasi Kambodžassa, joten sinun on tiedettävä, kuinka olla vuorovaikutuksessa heidän kanssaan – tai miten olla vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Älä väittele heidän kanssaan. Etenkään naiset eivät saa koskaan koskea munkkiin tai antaa heille mitään (edes munkin äiti ei saa koskea poikaansa hänen ollessaan munkki).

Useimmat Theravada-munkit eivät saa syödä lounasajan jälkeen, joten ole varovainen olemalla syömättä tai välipalaa heidän ympärillään tänä aikana. Samoin, jos munkki istuu, sinun tulee myös istua ennen keskustelun aloittamista. Yritä istua heitä alempana, jos voit.

Lopuksi, älä koske munkin – tai kenenkään muun – päähän. Esimerkiksi taputtaa jotakuta päähän. Se on merkki epäkunnioituksesta ja se on sallittu vain lapsille ja lemmikkieläimille. Jos teet sen aikuiselle, voit luottaa kunnolliseen taisteluun ilman varoitusta.

Älä ylpeile amerikkalaisuutesi kanssa

Pay attention to Cambodia’s war-torn history by not discussing sensitive topics such as war, politics, violence or the Khmer Rouge. Almost everyone in this country has lost family and friends to violence and Americans have been a big part of it, so be patient if they hold grudges. Definitely avoid wearing T-shirts and clothes that depict war or violence.

Älä käytä tiukkoja tai haastavia vaatteita

Kambodžassa on kuuma, mutta lämpötila ei ole tekosyy tiukoille tai haastaville vaatteille. Vaatimaton pukeutuminen on sääntö, varsinkin naisille. Vaikka monet turistit käyttävät shortseja, paikalliset yleensä peittävät ihoa mahdollisimman paljon. Naisten tulisi välttää paljaita olkapäitä.

Vaikka matkailu on saanut paikalliset pukeutumiset hieman rentoutumaan, pukeudu aina konservatiivisesti vieraillessasi temppeleissä (joihin kuuluvat Angkorin kohteet), kodeissa tai astuessasi hallintorakennukseen. Vältä käyttämästä T-paitoja, joissa on uskonnollisia teemoja (kuvia Buddhasta tai hindujumalista). Peitä olkapäät ja käytä housuja tai pitkää hametta.

Paikalliset miehet käyttävät yleensä lyhythihaisia kauluspaitoja ja pitkiä housuja. Vaikka turistien on hyvä käyttää shortseja ja t-paitaa, sinun ei pidä saada paikallisia hämmentymään asustasi. Vältä lyhyitä shortseja, minihameita, tiukkoja joogahousuja tai muita liian paljastavia vaatteita.

Älä näytä rakkauttasi julkisesti

Kambodžalaiset ovat konservatiivisia, mikä tarkoittaa, että he rypistyvät julkisissa kiintymyksenosoituksissa. Jälleen, tärkeintä ei ole nolata ketään. Kädestä pitäminen on ok, mutta intiimi käpertyminen bussissa ei. Ole tarkkaavainen kontaktissasi vastakkaiseen sukupuoleen; jopa käsivarren laittaminen poseeraamaan kuvaa varten voidaan tulkita väärin.

Syö vain oikealla kädelläsi

Kaupat ja ruoka hoidetaan yleensä vain oikealla kädellä; vasen käsi on varattu likaisiin tehtäviin wc:ssä. Vältä antamasta muita asioita vasemmalla kädelläsi ja yritä käyttää syödessäsi vain oikeaa kättäsi.

Puhu paikallista kieltä

Älä huoli siitä, että paikalliset nauravat sinulle huonon kielitaitosi vuoksi. Suurin osa arvostaa yrittämistäsi. Monet ihmiset eivät edes puhu englantia, joten kysy aina ensin.

Perinteistä kambodžalaista tervehdystä kutsutaan pas ja se tehdään asettamalla kaksi kättäsi yhteen rukouksen kaltaisella eleellä rintasi edessä sormenpäät osoittaen ylöspäin. Taivuta hieman päätäsi. Tämä vastaa wai Thaimaassa.

Voit kiittää sanomalla “arkun”. Suurin osa paikallisista tervehtii toisiaan “hei”.

Työkauppa

Neuvottelu on hankalaa ja näennäisesti epäkunnioittavaa toimintaa monille länsimaalaisille, mutta se on täällä odotettavissa. Kun neuvottelet hinnoista, anna toisen osapuolen pelastaa kasvonsa alentamalla lopullista hintaa vain hieman. Vaihtoehtoisesti voit palata ostamaan heiltä myöhemmin uudelleen.

Terveydenhuolto

Terveydenhuollon taso Laosissa on yleensä melko alhainen. Syrjäseuduilla ja maaseudulla on erittäin vähän sairaanhoitoa, eivätkä he todennäköisesti hyväksy vakuutuskortteja, joten varmista, että sinulla on vähän rahaa säästössä hätätilanteessa. Vientianen alueella ex-pattien pitäisi pystyä löytämään pari kansainvälistä klinikkaa, kuten ranskalainen lääkärikeskus. Vakavissa ongelmissa ja hammaslääketieteessä entisiä potilaita suositellaan menemään naapurimaahan Thaimaahan, jossa he löytävät paljon korkeamman tason terveydenhuollon ja runsaasti kansainvälisen tason sairaaloita. Laosiin matkustavia suositellaan menemään naapurimaahan Thaimaahan, jossa he löytävät paljon korkeamman tason terveydenhuollon ja runsaasti kansainvälisen tason sairaaloita.

Uskonto

Kambodža on pääosin buddhalaisia. 80 % väestöstä on theravadabuddhalaisia, 1 % kristittyjä ja suurin osa muusta väestöstä noudattaa islamia, ateismia tai animismia.

Turvallisuus

Rikollisuuden taso Kambodžassa on yleensä melko alhainen, vaikka tavanomaisia ​​ulkomaalaisia ​​ja turisteja koskevia rikoksia, kuten laukkujen sieppaamista ja varkauksia, tapahtuukin erityisesti maan suuremmissa kaupungeissa. Myös henkilöllisyystodistus tai ainakin kopio passista on aina oltava mukana, sillä sinua voidaan pyytää näyttämään henkilöllisyystodistus milloin tahansa ja saada sakkoja paikan päällä, jos et esitä sitä.

Matkustaminen Kambodžassa

Matkustaminen Kambodžassa on haaste. Vakavia onnettomuuksia tapahtuu maanteillä joka päivä.

Ole varovainen vieraillessasi Thaimaan rajan lähellä. Maamiinat ja räjähtämättömät sodan jäänteet ovat riski. Pysy merkityillä teillä, jos matkustat pohjoisessa ja luoteessa

Ole myös varovainen vieraillessasi maaseudulla, sillä samat kuin Thaimaan rajan lähellä ovat myös yleisiä

Matkustaminen Kambodžassa on haaste. Vakavia onnettomuuksia tapahtuu maanteillä joka päivä.

Ole varovainen vieraillessasi Thaimaan rajan lähellä. Maamiinat ja räjähtämättömät sodan jäänteet ovat riski. Pysy merkityillä teillä, jos matkustat pohjoisessa ja luoteessa

Ole myös varovainen vieraillessasi maaseudulla, sillä samat kuin Thaimaan rajan lähellä ovat myös yleisiä

Käyntikohteita

Angkor Wat

Itse Angkor Watin temppeli, maailman suurin uskonnollinen rakennus, on vain yksi osa paikasta, ja temppelien rönsyilevä piiri ansaitsee kolme päivää tutkia, jos haluat ymmärtää Angkorian kauden arkkitehtonisten saavutusten laajuutta.

Niille, joilla ei ole aikaa, tärkeimmät kohokohdat Angkor Watin jälkeen ovat Ta Prohmin puiden juurista kiinnitetty temppeli (joka sai ensimmäisen kerran kansainvälisen mainetta Tomb Raider -elokuvassa käytettynä paikkana), Bayonin temppeli 216 kivestä kaiverretun kasvonsa ansiosta. , Angkor Thom ja Preah Khan.

Phnom Penh

Kansakunnan taloudellinen, teollinen ja kulttuurinen keskus, joka tunnetaan myös nimellä “Aasian helmi”.

Koh Rong Samloem

Kambodžan etelärannikolla on hajallaan saaria, jotka ovat yhtä kauniita kuin lännessä olevat thaimaalaiset, mutta paljon vähemmän vierailtuja saaria. Kambodžan saaret ovat siivu rentoa trooppista autuutta, jossa aurinko ja hiekka ovat keskeisessä asemassa, ja suuret lomakeskukset eivät ole vielä tehneet jälkensä.

Kaikista saarista Koh Rong Samloem on yksi kauneimmista, ja pitkä, hiekkainen Saracen Bay asuu tusinan verran rantamajalomakohteita, jotka tarjoavat tervetullut hengähdystauon maailmasta.

Täällä on oikeastaan ​​kyse riippumatosta, mutta aktiivisemmille on tarjolla paljon laitesukellusta.

Voit mennä kaikille näille saarille Sihanoukvillestä.

Siem Reap

Matkailijat pitävät Siem Reapia yleensä Kambodžan suosituimpana vierailukohteena, koska se on Angkorin arkeologisen puiston tukikohta, mutta itse kaupunki tarjoaa muutakin tekemistä kuin mahtavia temppeleitä.

Tämä on maan suurin toimintakeskus, jossa on tarjolla retkiä pyöräretkistä rehevälle maaseudulle aivan kaupungin ulkopuolella Kambodžan ruoanlaittomatkoihin.

Ostajat löytävät myös paljon tekemistä, sillä Siem Reapin keskusta on täynnä mahdollisuuksia selata perinteisiä käsitöitä.

Muista käydä Angkorin kansallismuseossa ennen kuin suuntaat itse Angkor Watiin saadaksesi tietoa paikan historiasta. Täällä olevat näyttelyt tutkivat Khmerien valtakunnan kulttuurin ja taiteen laajuutta.

Phare The Kambodžan sirkus tarjoaa iltaviihdettä kaupungissa ollessasi. Tämä kansainvälisesti tunnettu sirkusryhmä ja sosiaalinen yritys järjestää häikäiseviä esityksiä, joissa esiintyjät yhdistävät teatterin, akrobatian ja musiikin.

Ratanakiri

Ratanakiri on luonnontäyteinen arvonta temppeliväsymyksestä kärsiville matkailijoille. Tämä on Kambodzan takamaa, ja alueen loputtomat punaiset tiet, jotka johtavat etnisten vähemmistöjen kyliin, ovat peloton matkailijan ilo.

Seikkailunhaluisille provinssi on yksi Kambodžan parhaista vaelluspaikoista aina gibboneiden havaitsemisesta Veun Sai-Siem Pangin suojelualueella, jossa yöpymiseen kuuluu riippumatoissa nukkuminen ja varhainen nouseminen ihastuttavien gibbonien seuraamiseen. vaellus Viracheyn kansallispuistossa, jossa asuu norsuja, tiikereitä ja aurinkokarhuja.

Tarjolla on myös rentouttavampia vaihtoehtoja. Yeak Lom -kraatterijärven smaragdivesi aivan Ban Lungin kaupungin ulkopuolella on rauhallinen uimapaikka, kun taas Chaa Ongin ja Ka Tiengin vesiputoukset ovat hauskoja kiertokulkuja, jotka tarjoavat enemmän mahdollisuuksia kastua.

Eräs syy, miksi ex-patit ja turistit antavat rakkaudestaan ​​Kambodžaa kohtaan, on paikallisen väestön myönteinen asenne ulkomaalaisia ​​kohtaan, joita tervehditään säännöllisesti ystävällisellä “khmerien hymyllä” ja heitä kohdellaan erikoisvieraina minne tahansa he menevätkin.

Jotkut kliseet ovat olemassa syystä, ja se, että kambodžalaiset ovat ystävällisiä, lempeitä ja onnellisia, on 100-prosenttisesti totta.

Kambodžassa puhutuimmat kielet ovat khmerit, englanti ja ranska, mikä helpottaa useimpien vierailijoiden keskustelua. Maaseudulta voi kuitenkin olla vaikea löytää ihmisiä, jotka puhuvat muuta kieltä kuin khmeriä.

Kambodža on myös ainutlaatuinen, koska se on yksi harvoista maista maailmassa, joka käyttää Yhdysvaltoja. dollari valuuttana (myös Kambodžan Riel).

Ehkä parhaita asioita Kambodžassa vieraillessasi ovat kaiken kauneus, ympärivuotinen kesäsää ja alhaiset elinkustannukset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *