Vietnam

Vietnams flagg ble adoptert 30. november 1955. Flagget er rødt i bakgrunnen med en stor gul femoddet stjerne i midten. Rødfargen er kommunismens farge, men symboliserer også blodet til ofrene som ble utgytt under kampen for uavhengighet. Den gyldne stjernen i midten av flagget representerer de fem samfunnsklassene, arbeidere, bønder, akademikere, ungdom og soldater, som sammen skal skape sosialisme.

Det første du trenger å vite om Vietnam er at det er et ettparti kommunistisk land med en overveiende landbruksøkonomi. Vietnam har en sosialistisk republikk styreform, så hvis du kommer fra et urbanisert, vestlig land, vil du garantert oppleve litt kultursjokk.

For det første vil visse friheter du kanskje har tatt for gitt, være sterkt begrenset i Vietnam. Den rangerer 175 av 180 land for pressefrihet. Vietnam rangerer også lavt når det gjelder religionsfrihet, med religiøse handlinger som undertrykkes av regjeringen hvis de krenker den såkalte “nasjonale interessen” og “offentlig orden”.

Det er ganske billig å bo i Vietnam sammenlignet med vestlige land, og pengene dine vil vare mye lenger. Dette vil imidlertid avhenge av livsstilen din, og det kan også variere fra by til by.

Hovedspråket i Vietnam er vietnamesisk.

Fordi Vietnam var en fransk koloni tenderar franska som er det populære andrespråket. Mandarinkinesiska snakker også mye i storstadsområdene. Mange vietnamesere i populære stadskärnor taler engelsk, men engelsktalende kan være vanskelige å finne i mer mer lantliga miljøer

Vietnamesisk bruker det latinske alfabetet, noe som kan gjøre det lettere å lese på skyltar og i manualer.

Sydostasien er kjent for markeder som selger falske versjoner av populære klær. I Vietnam kan du dock köpa riktiga märkeskläder som billig som kopiorna. Det avhenger av at Vietnam er en nav for produksjon av mange ledende klær, og fabrikker som selger restlager for en fjerdedel av detaljhandelspriser på steder som Hanois gamle kvarter eller Ho Chi Minh-stadens ryska marknad.

Bruk av betalingskort

Mange butikker og restauranter aksepterer kort, men kortsvindel er ikke uvanlig, så det er bedre å betale kontant. Det er nok av minibanker, og generelt aksepteres fortsatt kontanter.

Hvis du veksler 50 USD i Vietnam, blir du millionær. i Dong. Ytterligere kompliserende saker er det faktum at Vietnam har 17 forskjellige varianter av mynter og sedler. Den laveste valøren er 100 Dong, som kommer i både mynt- og seddelform, og er verdt omtrent 0,5c USD. Gjør det derfor til en vane å alltid ha en kalkulator og valutaomregner tilgjengelig.

Reis dit

Flygning

Det går fly til Vietnam fra flere land. Flytiden fra de fleste vestlige land er rundt 12 timer.

Tog

Det går daglige tog fra Kina, Kambodsja og Laos.

Buss

Busser går til Vietnam fra Kina, Kambodsja og Laos.

Visum

De fleste reisende er pålagt å ha visum når de reiser til Vietnam, noe som vanligvis kan ordnes ved ankomst. Du har vanligvis lov til å bli i 3 – 6 måneder, avhengig av nasjonalitet. I tillegg har Vietnam innført et elektronisk visum (e-visum), som koster $25 USD og gis for enkeltbesøk i opptil 30 dager.

Når det er godkjent, trenger du bare å skrive ut visumet og vise det ved innreise til Vietnam. Ikke mist denne e-visumutskriften da du trenger den under dine reiser i Vietnam.

Hoteller vil be om det ved innsjekking på overnattingsstedet, og reisebyråer kan be om det når de bestiller fly.

Skriv også ut reiseforsikringen din. Immigration vil også be om dette, da de vil vite at du er dekket hvis du blir syk eller skadet under oppholdet.

Helsevesen

Totalt sett har Vietnam et veldig godt og raskt forbedrende helsevesen. Sektorens vekt på forebygging fremfor helbredelse var en av grunnene til at Vietnam var så raske til å reagere på koronaviruspandemien.

Vietnam har et blandet offentlig-privat helsevesen, selv om det sakte går over til en fullstendig offentlig modell. Helsemodellen er mye mer avansert i de store byene, men når sakte ut til landsbygda også. Nesten all forebyggende helsehjelp er gratis i Vietnam, inkludert vaksinasjoner og helsehjelp for mødre og barn.

Expats velger vanligvis å besøke private sykehus i Hanoi eller Saigon, da disse er mer sannsynlig å være bemannet med leger som snakker engelsk eller fransk. Av denne grunn anbefales det sterkt at du tegner privat helseforsikring, spesielt hvis du bor utenfor byområdene. Det kan også være lurt å vurdere å legge til medisinsk evakueringsdekning, siden du kan oppleve at noen spesialistbehandlinger krever at du reiser til Bangkok, Singapore eller Seoul.

Religion

Officially, Vietnam is an atheist state. Despite this, many of its citizens are religious. The three main religions in Vietnam are Buddhism, Taoism and Confucianism. Sometimes they are grouped together as a religion called the three teachings or tam giảo. Many practice folk religions, such as venerating ancestors, or praying to gods, especially during Tết and other festivals.

Trygghet og sikkerhet

Å bo i Vietnam er relativt trygt. Landet opplever sjelden store naturkatastrofer som jordskjelv og tsunamier. Sikkerhet, spesielt i store byer, er akseptabelt. Politi og andre myndigheter roter sjelden med utlendinger eller ber om bestikkelser. Kriminalitetsraten i Vietnam er blant de laveste i Sørøst-Asia, som selv er kjent for å ha lav kriminalitet. Prostitusjon og narkotikamisbruk er vanlig i Vietnam. Tyvene er mest aktive i Ho Chi Minh-byen.

Gjør og unngå


Når du reiser til Vietnam, anbefales du å kle deg riktig og unngå å bruke tynne eller gjennomsiktige klær. Det anses som uhøflig å bruke denne typen klær offentlig, spesielt i templer, pagoder og andre hellige attraksjoner. Husk å dekke til armer og ben og skjule huden din fra å avsløre så mye som mulig. Det er OK å bruke shorts, skjørt eller tank topper til barer, strender eller på feriestedet ditt. Men nakenhet oppmuntres ikke, da vietnameserne ikke vil tolerere det og vurdere det som støtende.

Vær respektfull ved religiøse attraksjoner
I tillegg til å ha på deg beskjedne klær, bør du også holde deg stille når du besøker religiøse steder. Ingen ønsker å bli forstyrret på et rolig sted. Å ta av seg hatter og sko før man går inn i helligdommen er også noe som kreves fordi det å bruke hatter og sko i Buddhahallen er et tabu i den vietnamesiske verden. Du bør heller ikke peke og berøre Buddha-statuen, da dette anses som respektløst.

Lær å bruke noen vanlige vietnamesiske ord
Å snakke det lokale språket er alltid velkommen.

Spør om tillatelse før du tar bilder
Vietnameserne er ganske vennlige. Dette betyr imidlertid ikke at du kan ta bilder når du vil, for det er ikke mange som vil føle seg komfortable. Sørg derfor for å spørre om tillatelse før du tar et bilde av noen. I tillegg kan lokalbefolkningen mange steder forvente betaling.

Prova gatemat i Vietnam
Vietnams kjøkken er utrolig mangfoldig, fra tradisjonelle retter til gatemat. Å prøve gatemat er noe du ikke bør gå glipp av.

Prute
Når du besøker et lokalt marked i Vietnam, er det bedre å prute og få en fast pris på ting du ønsker å kjøpe, da mange selgere vil heve prisen mye høyere enn varens sanne verdi. Men når du pruter, bør du ikke miste besinnelsen. Hvis prisen ikke svarer til forventningene dine, er det bare å smile, si «Takk» og prøve et annet sted.

Ta av skoene når du går inn i noens hus
Hvis du besøker et lokalt hus, bør du ta av deg skoene før du går inn. Denne handlingen viser respekt for verten

Å gi gaver er en av de populære aktivitetene i dagliglivet til vietnamesere. Du kan gi en gave til noen på deres bursdag, jubileum, feiring av lang levetid, bryllup osv. Spesielt kan det være lurt å gi en gave når du blir invitert til et lokalsamfunn.

På den annen side, hvis du mottar en gave fra andre, bør du ikke åpne den foran dem. Vent til du kommer tilbake til boligen din og åpne gaven senere.

Respekter de eldre
I Vietnam prioriteres alltid eldre i enhver situasjon, og selvfølgelig i måltidet. Du bør alltid invitere de eldre til å spise først og vente til de starter måltidet.

Merk om bruk av spisepinner
Vietnameserne bruker spisepinner til å spise. I tillegg til å lære hvordan du bruker dette verktøyet, bør du merke deg noen tabuer når du bruker dem. Ikke plasser spisepinnene vertikalt rett opp på en risbolle; ikke lek med spisepinner mens du spiser. Disse handlingene anses å bringe uflaks og er svært støtende. Ikke bruk spisepinner til å spyd inn mat, ikke sug på spisepinnene, da dette er usedvanlig usunt. Ikke pek spisepinnene mot andre, da dette er uhøflig.

Bruk kart
Siden Vietnams gater og trafikk er ganske komplekse og vanskelige å finne, vil det være bedre om du har et trykt kart eller offline kart, eller sørg for at du har en internettforbindelse for å bruke et online kart for å finne retningen. Ta i tillegg et kort på overnattingsstedet ditt for å finne tilbake lettere.

Ikke skryt av pengene dine
Ikke vis at du har penger siden det er mange lommetyver og ranere på gaten, spesielt i Ho Chi Minh-byen. Husk derfor å fjerne smykker og tilbehør og ha vesken foran deg for å unngå å bli stjålet.

Ikke uttrykk kjærlighet offentlig
I Vietnam er det ikke vanlig å se et par som uttrykker kjærlighet på gaten. Derfor vil det være bedre hvis du ikke kysser, koser eller tar på kjæresten/kjæresten/kona/mannen offentlig. Kun håndhold er akseptert.

Ikke bli involvert i ulovlige aktiviteter
Selvfølgelig ønsker ingen å bli straffet i et fremmed land. Så ikke delta i ulovlige aktiviteter. I Vietnam er du kun administrativt sanksjonert i visse tilfeller. Men i mange andre situasjoner kan du havne i store problemer og til og med bli fengslet. Av den grunn, husk å unngå problemene nedenfor;

  • Bruker narkotika og cannabis
  • Ta bilder av demonstrasjonene og militær infrastruktur og verktøy
  • Spill og tipping
  • Legger ut rykter om politiske nyheter på sosiale medier

Ikke krangle om Vietnamkrigen
Når du kommer til Vietnam, er det greit om du vil spørre og lære om vietnamesisk historie. Ikke vær skeptisk og krangle om Vietnamkrigen, for det er et sensitivt tema. Krigen forårsaket mye skade og alvorlige konsekvenser for Vietnam.

Ikke gi penger til tiggere

Når du går langs vietnamesiske gater eller turistområder, kan du støte på mange tiggere. Ikke tilby dem penger skjønt; dette oppmuntres ikke i Vietnam.

Reise i Vietnam

Vietnam tilbyr en rekke måter å komme seg rundt på. Du kan nyte forblåste motorsykkelturer, fly direkte fra punkt til punkt, eller ta tog og busser over hele landet og nyte severdighetene underveis.
Med litt planlegging (og eventyrlyst) kan du som regel enkelt og komfortabelt komme dit du vil. Innenfor byene er det nok av taxier, busser og sykler; og ute på landet er sykling ofte et tiltalende alternativ.

Steder å besøke

Som en førstegangsbesøkende i Vietnam, vil du sannsynligvis ønske å bo nær de to store storbyområdene – Hanoi (befolkning 5 millioner) i nord og Ho Chi Minh-byen (Saigon; befolkning 9 millioner) i sør. Du vil sannsynligvis finne livet i storbyene ganske likt det i store vestlige byer, med god tilgang til mat, fritid, underholdning, transport og så videre. To av de mest populære nabolagene med engelsktalende expats inkluderer Tay Ho i Hanoi og Binh Thanh i Ho Chi Minh-byen.

Når du først er litt mer avgjort, kan du finne livet i andre byer tiltalende, spesielt de på Vietnams vakre kyst. Da Nang og Nha Trang er populære steder for expats på jakt etter en roligere livsstil. Å venne seg til å bo i Vietnam kan ta utlendinger litt tid: Vietnam er et bråkete sted, og du vil sannsynligvis møte mye mer støy enn hjemme.

Halong Bay

Halong Bays fantastiske kombinasjon av karst-kalksteinstopper og skjermede, glitrende hav er en av Vietnams største turistattraksjoner. Men med mer enn 2000 øyer er det nok av fantastisk natur å utforske. Bestill et cruise over natten og ta deg tid til dine egne spesielle øyeblikk på dette verdensarv-underverket – stå opp tidlig for en eterisk tåkete daggry, eller kajakk i grotter og laguner. Foretrekker du karstlandskapet ditt litt mindre overfylt? Prøv den mindre turistifiserte, men like spektakulære Lan Ha-bukten, som ligger litt i sør, eller Bai Tu Long, i nord.

Phong Nha–Kẻ Bàng National Park


Vietnam’s natural wonder is the astonishing Hang Son Doong, one of the world’s largest caves, located in the heart of Phong Nha–Kẻ Bàng National Park. The images of ant-like travelers shining head torches around the vast, empty caves tug at the wanderlust strings; but unless you have $3000 to spend on a trip, you won’t be able to partake in this underground wonder. But fear not because Phong Nha-Ke Bang has a host of other caves that you can climb, crawl, boat or cable car through for a fraction of the cost, including Hang Én, which has its own beach. In addition, there are plenty of above-ground attractions, including guided hikes around the oldest karst mountains in Asia, home to tigers, elephants and 300 species of birds.

Ho Chi Minh City


Increasingly international but still unmistakably Vietnamese, former Saigon has a vital energy that will delight big-city devotees. HCMC does not inspire neutrality: you will either be drawn into its exciting vortex and hypnotized by the eternal hum of its circling motorbikes, or you will find the whole experience overwhelming (and some visitors seem to constantly choose between the two). Dive in and you’ll be rewarded with a wealth of history (the War Remembrance Museum is a must-stop), delicious food and a vibrant nightlife that ranges from street corner beers to elegant cocktail lounges.

Hanoi


Vietnam’s capital is a city with one foot buried in a fascinating past, while the other strides confidently into the future. Experience Hanoi’s heady mix of history and ambition by wandering the streets of the Old Quarter, sipping an egg coffee (coffee made with egg yolks) or slurping a hearty bowl of bun rieu cua (a sour crab noodle soup) while watching businessmen eat noodles or play chess with grandpa. When you’re done, check out the crumbling decadence of the French Quarter, then head up to cosmopolitan Tay Ho for fine dining and the lowdown on Hanoi’s burgeoning art scene.

Hội An


Historic Hội An is Vietnam’s most atmospheric and charming city. Once a major port, it boasts the grand architecture and enchanting riverside setting befitting its heritage. The old town has preserved its incredible heritage of ramshackle Japanese merchant houses, elaborate Chinese guild halls and old tea warehouses – although of course residents and rice fields have gradually been replaced by tourist companies. Lounge bars, boutique hotels, travel agencies, an abundance of tailor shops and a large number of daily tourists are very much part of the scene here. If it gets too much, jump on a bike to explore the city’s outskirts and unspoiled surroundings, where you’ll find life moves at a much more leisurely pace.

Ba Be National Park


Detour off the regular Vietnam tourist trail into Ba Be National Park, a major destination for adventurous travelers. The landscape here sweeps from limestone mountains with a peak of 1554m down into plunging valleys wrapped in dense evergreen forests, dotted with waterfalls and lakes. The park is a haven for hundreds of wildlife species, including monkeys, bears and pangolins (the only mammals completely covered in scales) as well as the critically endangered Vietnamese salamander, while birdwatchers will want to look out for the spectacular crested eagle and the oriental honey buzzard, which can seen on boat trips or hiking excursions. After a day of wildlife watching, recharge in rustic homestays and guesthouses in the village belonging to the local Tay ethnic minority.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *