Cambodja

De vlag van Cambodja werd voor het eerst goedgekeurd op 20 oktober 1948 en opnieuw op 29 juni 1993 toen de monarchie na een referendum werd hersteld. Het blauwe veld symboliseert de koning, het rode veld staat voor de natie en de witte tempel (Angkor Wat) waarvan de kleur wit staat voor het boeddhisme.

Een van de redenen die ex-pats en toeristen geven voor hun liefde voor Cambodja, is de positieve houding van de lokale bevolking ten opzichte van buitenlanders, die regelmatig worden begroet met een vriendelijke “Khmer-glimlach” en als speciale gasten worden behandeld, waar ze ook gaan.

Sommige clichés bestaan ​​niet voor niets en die over Cambodjanen die aardig, zachtaardig en gelukkig zijn, is 100 procent waar.

De meest gesproken talen in Cambodja zijn Khmer, Engels en Frankrijk waardoor het voor de meeste bezoekers gemakkelijk is om een ​​gesprek te voeren en te volgen. Op het platteland kan het echter moeilijk zijn om mensen te vinden die een andere taal dan Khmer spreken.

Cambodja is ook uniek omdat het een van de weinige landen ter wereld is die de VS gebruikt. dollar als munteenheid (ook Cambodjaanse Riel).

De misschien wel grootste dingen van een bezoek aan Cambodja zijn de schoonheid van alles, het hele jaar door zomerweer en de lage kosten van levensonderhoud.

Voordat je op reis gaat

Zorg ervoor dat u een uitgebreide reis- of ziektekostenverzekering heeft – idealiter een plan dat ziekenhuisbezoeken aan Thailand dekt. Bezoekers en expats die in Cambodja wonen, wordt ook aangeraden om ervoor te zorgen dat al hun standaardvaccinaties up-to-date zijn en zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tyfus. Andere vaccinaties kunnen worden aanbevolen als u bepaalde plattelandsgebieden bezoekt.

Gebruik van creditcards en betaalkaarten

U kunt de service gebruiken voor zowel VISA- als Master-internationale kaarten en voor debet- en creditcards, inclusief alle lokale bankkaarten die het CSS-systeem (Cambodian Shared Swift) passeren.

Travel to Cambodja

Cambodja heeft tal van landovergangen met al zijn buurlanden en internationale vliegverbindingen naar China, Hong Kong, Laos, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Vietnam en de Filippijnen. U kunt ook per boot vanuit Vietnam binnenkomen.

Doen en vermijden

Als u over het algemeen een respectvol persoon bent, zou u geen problemen moeten hebben bij een bezoek aan Cambodja, maar er zijn enkele culturele gewoonten die verschillen van die in het Westen. Zelfs als je er een of twee vergeet, worden toeristische blunders meestal vergeven. Maar hier hebben we het over waar u rekening mee moet houden.

Schoenen uitdoen aan de deur

De voeten worden beschouwd als het smerigste en minst heilige deel van het lichaam. Je zult bijna alle toeristen en lokale bewoners in Cambodja dagelijks slippers zien dragen en dit komt omdat het gebruikelijk is om je schoenen uit te doen als je een plaats binnengaat – niet alleen iemands huis of een hostel. Bij tempels en veel restaurants en winkels wordt van je verwacht dat je je schoenen uittrekt.

Tip: Als er buiten de deur schoenen staan, doe dan je schoenen uit voordat je naar binnen gaat.

Richt uw voeten niet op mensen, vooral niet op afbeeldingen van Boeddha, en laat mensen uw voetzolen niet zien. Zelfs je voeten op de tegenoverliggende stoel zetten, wordt als onrein beschouwd.

Maak geen ruzie met monniken

Je zult ongetwijfeld veel monniken zien als je in Cambodja reist, dus je moet weten hoe je met ze omgaat – of hoe je niet met ze omgaat. Maak geen ruzie met hen. Vooral vrouwen mogen een monnik nooit aanraken of iets aan hen geven (zelfs de moeder van de monnik mag haar zoon niet aanraken terwijl hij monnik is).

De meeste Theravada-monniken mogen na de lunch niet eten, dus wees voorzichtig door gedurende deze tijd niet te eten of te snacken. Evenzo, als een monnik zit, moet je ook gaan zitten voordat je een gesprek begint. Probeer indien mogelijk lager te zitten dan zij.

Raak ten slotte het hoofd van een monnik of iemand anders niet aan. Geef bijvoorbeeld iemand een schouderklopje. Het is een teken van gebrek aan respect en is alleen toegestaan ​​bij kinderen en huisdieren. Als je het een volwassene aandoet, kun je rekenen op een goed gevecht zonder waarschuwing.

Niet opscheppen dat je een Amerikaan bent

Besteed aandacht aan de door oorlog verscheurde geschiedenis van Cambodja door gevoelige onderwerpen als oorlog, politiek, geweld of de Rode Khmer niet te bespreken. Bijna iedereen in dit land heeft familie en vrienden verloren aan geweld en Amerikanen hebben er een groot deel van uitgemaakt, dus wees geduldig als ze wrok koesteren. Vermijd absoluut het dragen van T-shirts en kleding die oorlog of geweld uitbeelden.

Draag geen strakke of uitdagende kleding

Het is warm in Cambodja, maar de temperatuur is geen excuus voor strakke of uitdagende kleding. Bescheiden kleding is de regel, vooral voor vrouwen. Hoewel veel toeristen korte broeken dragen, hebben de lokale bevolking de neiging om zoveel mogelijk huid te bedekken. Vrouwen moeten blote schouders vermijden.

Hoewel het toerisme ervoor heeft gezorgd dat de lokale kleding enigszins is versoepeld, moet u zich altijd conservatief kleden bij het bezoeken van tempels (waaronder de Angkor-sites), huizen of het betreden van een overheidsgebouw. Vermijd het dragen van T-shirts met religieuze thema’s (afbeeldingen van Boeddha of hindoegoden). Bedek je schouders en draag een broek of een lange rok.

Lokale mannen dragen meestal overhemden met korte mouwen en een lange broek. Hoewel het prima is voor toeristen om korte broeken en een T-shirt te dragen, moet je proberen de lokale bevolking niet in verlegenheid te brengen door je kleding. Vermijd korte shorts, minirokjes, strakke yogabroeken of andere kleding die te onthullend is.

Toon je liefde niet in het openbaar

Cambodjanen zijn conservatief, wat betekent dat ze fronsen bij openbare uitingen van genegenheid. Nogmaals, de sleutel is om niemand in verlegenheid te brengen. Handen vasthouden is oké, maar intiem knuffelen in de bus niet. Wees attent in uw contact met het andere geslacht; zelfs een arm om iemand heen slaan om te poseren voor een foto kan verkeerd worden geïnterpreteerd.

Eet alleen met je rechterhand

Zakendoen en eten worden meestal alleen met de rechterhand gedaan; de linkerhand is gereserveerd voor vuile taken op het toilet. Geef andere dingen niet met je linkerhand en probeer alleen je rechterhand te gebruiken bij het eten.

Spreek de lokale taal

Maak je geen zorgen dat de lokale bevolking je uitlacht vanwege je gebrekkige taalvaardigheid. Ik waardeer het vooral dat je het probeert. Veel mensen spreken niet eens Engels, dus vraag het altijd eerst.

De traditionele Cambodjaanse begroeting wordt pas genoemd en wordt gedaan door uw twee handen in een gebedachtig gebaar voor uw borst te plaatsen met uw vingertoppen naar boven gericht. Geef een lichte buiging van het hoofd. Dit is het equivalent van wai in Thailand.

Je kunt dankjewel zeggen door “arkun” te zeggen. De meeste lokale bewoners begroeten elkaar met “hallo”.

Koopje

Afdingen is voor veel westerlingen een lastige en ogenschijnlijk respectloze bezigheid, maar hier wordt het wel verwacht. Laat de andere partij bij het onderhandelen over prijzen het gezicht redden door de uiteindelijke prijs slechts licht te verlagen. U kunt ook teruggaan om later weer bij hen te kopen.

Gezondheidszorg

Het niveau van de gezondheidszorg in Laos is over het algemeen vrij laag. In afgelegen en landelijke gebieden is de medische zorg uiterst beperkt en het is onwaarschijnlijk dat ze verzekeringskaarten accepteren, dus zorg ervoor dat u wat geld opzij zet voor noodgevallen. In de omgeving van Vientiane zouden expats een aantal internationale klinieken moeten kunnen vinden, zoals het Franse Medisch Centrum. Voor ernstige problemen en tandheelkunde wordt expats aangeraden om naar het naburige Thailand te gaan, waar ze een veel hoger niveau van gezondheidszorg vinden en tal van ziekenhuizen die van een internationale standaard zijn. Reizigers naar Laos wordt aangeraden om naar het naburige Thailand te gaan, waar ze een veel hoger niveau van gezondheidszorg vinden en tal van ziekenhuizen die van een internationale standaard zijn.

Geloof

Cambodja is overwegend boeddhistisch: 80% van de bevolking is Theravada-boeddhist, 1% christen en de meerderheid van de overige bevolking volgt de islam, het atheïsme of het animisme.

Veiligheid en beveiliging

De misdaadcijfers in Cambodja zijn over het algemeen vrij laag, hoewel de gebruikelijke misdaden die expats en toeristen treffen, zoals het stelen van tassen en diefstal, wel plaatsvinden, vooral in de grotere steden van het land. Het is ook essentieel om uw identiteitsbewijs, of in ieder geval een kopie van uw paspoort, te allen tijde bij u te hebben, aangezien u op elk moment kunt worden gevraagd om uw identiteitsbewijs te tonen en ter plekke een boete kunt krijgen als u deze niet kunt tonen.

Reizen in Cambodja

Reizen in Cambodja is een uitdaging. Dagelijks gebeuren er op wegen door het hele land ernstige ongelukken.

Wees voorzichtig bij het bezoeken van regio’s in de buurt van de grens met Thailand. Landmijnen en niet-ontplofte oorlogsresten vormen een risico. Blijf op de gemarkeerde wegen als u in het noorden en noordwesten reist

Wees ook voorzichtig bij het bezoeken van landelijke plaatsen, want dezelfde als in de buurt van de grens met Thailand zijn hier ook gebruikelijk.

Plaatsen om te bezoeken

Angkor Wat

De tempel van Angkor Wat zelf, ‘s werelds grootste religieuze gebouw, is in totaal slechts een stukje van de site, en het uitgestrekte circuit van tempels verdient drie dagen om te verkennen als je de reikwijdte van de architectonische prestaties van de Angkoriaanse periode wilt begrijpen.

Maar voor degenen die weinig tijd hebben, zijn de belangrijkste hoogtepunten na Angkor Wat de met boomwortels omhulde tempel van Ta Prohm (die voor het eerst internationale bekendheid verwierf als een locatie die werd gebruikt in de film Tomb Raider), de Bayon-tempel vanwege zijn 216 uit steen gebeeldhouwde gezichten , Angkor Thom en Preah Khan.

Phnom Penh

Het economische, industriële en culturele centrum van het land, ook wel bekend als de “Parel van Azië”.

Koh Rong Samloem

Aan de zuidkust van Cambodja liggen een aantal eilanden die net zo mooi zijn als hun Thaise tegenhangers in het westen, maar veel minder bezocht. De eilanden van Cambodja zijn een stukje relaxte tropische gelukzaligheid, waar zon en zand centraal staan, en de grote resorts hun stempel nog moeten drukken.

Van alle eilanden is Koh Rong Samloem een ​​van de mooiste, met de lange, zanderige Saracen Bay waar een tiental strandhuttenresorts te vinden zijn die een welkome afwisseling van de wereld bieden.

Het draait hier allemaal om hangmatten, maar er zijn tal van duikactiviteiten voor de meer actievelingen.

Je kunt vanuit Sihanoukville naar al deze eilanden gaan.

Siem Reap

Siem Reap wordt door reizigers meestal gezien als een van de beste plaatsen om te bezoeken in Cambodja omdat het de basis is voor het Angkor Archaeological Park, maar de stad zelf biedt meer dingen om te doen dan de machtige tempels.

Dit is het belangrijkste activiteitencentrum van het land, met een aanbod van tours, van fietstochten door het weelderige landschap net buiten de stad tot Cambodjaanse kooktours.

Shoppers zullen ook genoeg vinden om hen bezig te houden, want het centrum van Siem Reap bruist van de mogelijkheden om traditionele ambachten te bekijken.

Zorg ervoor dat u het Angkor National Museum bezoekt voordat u naar Angkor Wat zelf gaat, om de geschiedenis van de site te leren kennen. De exposities hier verkennen de breedte van cultuur en kunstzinnigheid van het Khmer-rijk.

Voor avondentertainment in de stad mag u Phare The Cambodian Circus niet missen. Deze internationaal gerenommeerde circusgroep en sociale onderneming geeft oogverblindende shows waarin artiesten theater, acrobatiek en muziek combineren.

Ratanakiri

Ratanakiri is een natuurrijk uitstel voor reizigers die last hebben van tempelmoeheid. Dit is de outback van Cambodja, en de eindeloze rode zandwegen van de regio, die naar dorpen van etnische minderheden leiden, zijn een genot voor onverschrokken reizigers.

Voor degenen met een avontuurlijke inslag is de provincie een van de beste plekken in Cambodja voor trektochten, van het spotten van gibbons in het beschermde gebied Veun Sai-Siem Pang, waar overnachtingen bestaan ​​uit slapen in hangmatten en vroeg opstaan ​​om buff-cheeked gibbons te volgen, tot wandelen in Virachey National Park, de thuisbasis van olifanten, tijgers en zonneberen.

Er worden ook meer ontspannende opties aangeboden. Het smaragdgroene water van het Yeak Lom-kratermeer net buiten de stad Ban Lung is een rustige zwemplek, terwijl de watervallen van Chaa Ong en Ka Tieng leuke afleidingen zijn die meer mogelijkheden bieden om nat te worden.

Een van de redenen die ex-pats en toeristen geven voor hun liefde voor Cambodja, is de positieve houding van de lokale bevolking ten opzichte van buitenlanders, die regelmatig worden begroet met een vriendelijke “Khmer-glimlach” en als speciale gasten worden behandeld, waar ze ook gaan.

Sommige clichés bestaan ​​niet voor niets en die over Cambodjanen die aardig, zachtaardig en gelukkig zijn, is 100 procent waar.

De meest gesproken talen in Cambodja zijn Khmer, Engels en Frankrijk waardoor het voor de meeste bezoekers gemakkelijk is om een ​​gesprek te voeren en te volgen. Op het platteland kan het echter moeilijk zijn om mensen te vinden die een andere taal dan Khmer spreken.

Cambodja is ook uniek omdat het een van de weinige landen ter wereld is die de VS gebruikt. dollar als munteenheid (ook Cambodjaanse Riel).

De misschien wel grootste dingen van een bezoek aan Cambodja zijn de schoonheid van alles, het hele jaar door zomerweer en de lage kosten van levensonderhoud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *