Zuid-Korea

Dit artikel gaat over Zuid-Korea. We hebben momenteel geen artikelen over Noord-Korea.

De vlag van Zuid-Korea is wit met een rood-blauw taiji-symbool (Yin en Yang) in het midden en vier zwarte trigrammen (kwae), twee lettergrepen in de hoeken van de vlag. Een eerdere versie van de vlag was al in gebruik aan het einde van de 19e eeuw, maar het moderne ontwerp werd op 12 juli 1948 aangenomen. In het Koreaans wordt de vlag de Taegeukgi of “taiji-vlag” genoemd. De vlag symboliseert oosterse filosofie, gedachten en mystiek.

Zuid-Korea ligt op het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland. Het land wordt omringd door de Gele Zee in het westen en de Japanse Zee in het oosten. Zuid-Korea wordt van Japan gescheiden door de Straat Korea, die op het smalste punt 200 kilometer breed is. De grens met Noord-Korea is een gedemilitariseerde zone langs de 38e breedtegraad.

De oostkust van Zuid-Korea is hoog en recht, terwijl de zuidelijke en westelijke kusten sterk zijn ingesneden door baaien, landtongen en eilanden. Er zijn in totaal ongeveer 3.500 eilanden, waarvan er ruim 600 bewoond zijn. De grootste is Jeju, ongeveer vijftien kilometer ten zuiden van het vasteland. Vier vijfde van het landoppervlak van Zuid-Korea bestaat uit hooglanden en bergen. Taebaek en Sobaek zijn de grootste bergketens. De hoogste berg van het land is Halla-san, een vulkaan op Jeju.

Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat met vier seizoenen. De winters zijn lang, koud en droog, terwijl de zomers kort, heet en vochtig zijn, vooral in het zuidelijke deel van het land.

De meeste regen valt in de periode van april tot september, wanneer moessonwinden vanuit de Stille Oceaan over het Koreaanse schiereiland razen. Zuid-Korea kan worden getroffen door krachtige orkanen en tyfonen, die soms grote verwoestingen aanrichten.

Zuid-Korea is een van de meest verstedelijkte landen ter wereld en meer dan de helft van de bevolking woont in miljoenensteden. Zuid-Korea is ook een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. De bevolking is bijna uitsluitend Koreaans, maar er is een kleine Chinese minderheid.

Politiek gezien heeft Zuid-Korea zich ontwikkeld van een autoritaire staat en een door het leger gedomineerde dictatuur tot een democratie met vrije verkiezingen en machtswisselingen. In dezelfde tijd is Zuid-Korea opgestaan uit de vernietiging van de oorlog en is het uitgegroeid tot een van ‘s werelds sterkste economieën met grote exporten, wereldberoemde industriële producten en een hoge levensstandaard.

Gezondheidszorg

Het gezondheidszorgsysteem en de ziektekostenverzekering in Zuid-Korea zijn van zeer hoge kwaliteit en expats worden uitstekend verzorgd tijdens hun verblijf in het land. De enige problemen die expats kunnen tegenkomen zijn lange wachttijden, zelfs in noodsituaties. Helaas zal zelfs het gebruik van een particuliere verzekering in dit opzicht niet veel uitmaken.

Reis naar Zuid-Korea

Visum

Visa zijn niet vereist voor bezoekers uit de EU, Engeland, de VS en Canada. Vluchten vertrekken vanaf verschillende internationale luchthavens.

Reizen door Zuid-Korea

Openbaar vervoer is natuurlijk hier. Hogesnelheidstreinen verbinden steden op het schiereiland, bussen bereiken alle uithoeken van het land, boten en veerboten brengen reizigers naar eilanden die verspreid liggen voor de westkust.

In steden brengen metrosystemen en lokale bussen je waar je heen wilt, terwijl systemen voor het delen van fietsen een steeds populairdere optie worden. Als u besluit een auto te huren en de openbare weg op gaat, vindt u een goed onderhouden, zij het soms druk, wegennet.

Religie

Vrijheid van godsdienst heerst in Zuid-Korea. Religie heeft van oudsher een grote invloed gehad, maar de helft van de bevolking beschouwt zichzelf tegenwoordig als niet-religieus.

Het boeddhisme en het taoïsme (taoïsme) kwamen in de vierde eeuw uit China. Het boeddhisme werd iets meer dan duizend jaar later verboden en verdrongen door de Chinese wijsheidsleer van het confucianisme, die onderwijs en gehoorzaamheid aan autoriteit prijst. Het confucianisme kenmerkt de samenleving nog gedeeltelijk, onder meer door het grote belang dat aan onderwijs wordt gehecht.

Van de Zuid-Koreanen die in welke religie dan ook geloven, omschrijft 45 procent zichzelf als protestant, 35 procent als boeddhist en 18 procent als katholiek. Een pinksterkerk in Seoul met meer dan 800.000 leden wordt beschouwd als ‘s werelds grootste christelijke gemeente. Na de Verenigde Staten is Zuid-Korea het land dat de meeste christelijke missionarissen naar de buitenwereld stuurt.

Leven als expat in Zuid-Korea

Kosten van levensonderhoud

De gemiddelde kosten van levensonderhoud in Zuid-Korea zijn redelijk. Het is niet zo goedkoop als wonen in sommige Aziatische landen zoals Laos of China, maar het is ook niet zo duur als Japan of Singapore. Over het algemeen zijn de duurste kosten van levensonderhoud in het land te vinden in de hoofdstad Seoul. Overal elders kunnen expats verwachten een fatsoenlijk loon te verdienen en er een flink deel van te sparen zonder centen te hoeven knijpen of van een strikt budget te leven.

Bij het vergelijken van Zuid-Koreaanse steden vinden expats de hoogste kosten van levensonderhoud in Seoul. Dit betekent echter nog niet dat de kosten van levensonderhoud in de hoofdstad exorbitant hoog zijn. Buitenlanders die naar het platteland verhuizen, hebben de keuze om extra te betalen en in op expats gerichte hoogbouw en gebouwen te wonen, of u kunt aan de rand van de stad wonen in meer lokale gemeenschappen.

Na Seoul zijn Incheon, Jeju Island en Busan de andere duurste plaatsen om te wonen in Zuid-Korea. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde maandelijkse kosten van levensonderhoud voor elke plaats. Op nationaal niveau kan een gezin van vier personen verwachten gemiddeld 2.300.000 KRW per maand (2.000 USD) aan levensonderhoud (exclusief huur) uit te geven. Een enkele expat kan verwachten 652.000 KRW (560 USD) per maand te betalen (exclusief huur).

Cultuur

Moderne populaire cultuur is actief. Koreaanse popmuzikanten zijn populair in grote delen van Azië en internationaal bekend onder de verzamelnaam K-pop. Zuid-Koreaanse soapseries zijn ook wijd verspreid in het buitenland.

Gezichtsverlies in de omgang is ongelooflijk gevoelig. Koreanen praten over het beschermen van kibun, innerlijke gevoelens of uiterlijke reputatie. Relaties zijn gebaseerd op sociaal evenwicht en correct gedrag, een harmonie die niet mag worden verstoord. Men kan zijn toevlucht nemen tot liegen of het achterhouden van slecht nieuws en afwijkende meningen om iemands kibun niet te kwetsen. Koreanen kunnen daarom een beleefde houding aannemen, zelfs tegenover degenen die ze niet mogen. Bescheidenheid is een deugd en complimenten worden beleefd afgewezen. Je mag niemand beledigen of bekritiseren in het bijzijn van anderen.

Respect voor superieuren en ouderen is essentieel bij het opbouwen van een relatie. Status is belangrijk. Door de manier waarop je spreekt en je gedraagt, laat je zien in welke hiërarchische verhouding je staat tot de ander. Je kijkt een meerdere niet recht in de ogen. Volwassenen spreken elkaar niet bij hun voornaam aan, behalve onder zeer goede vrienden. Titels zoals “professor” of “directeur” worden gebruikt met de eretitel nim, wanneer iemand met een hogere sociale rang wordt aangesproken. In dergelijke sociale contacten zijn Koreanen beleefd, grenzend aan ceremonieel, terwijl ze heel informeel kunnen zijn met vrienden van dezelfde sociale rang.

Buigen is de meest gebruikelijke manier van begroeten, maar ook bij mannen komt handen schudden veel voor. Ondernemers schudden elkaar vaak de hand en buigen tegelijkertijd. Vrouwen kunnen elkaar ontmoeten door elkaar de hand te reiken en vast te pakken. Kinderen buigen altijd voor volwassenen. De meest voorkomende begroetingszin is Anyonghaseyo? (Heb je vrede?).

Vreemden aanraken wordt als ongepast beschouwd, terwijl vrienden elkaars hand graag vasthouden. 1 januari wordt beschouwd als de verjaardag van iedereen, als je een jaar bij je leeftijd optelt. Met name het 60-jarig jubileum wordt gevierd.

Taboes

Misschien wel een van de belangrijkste dingen om over te leren als je naar Zuid-Korea verhuist, zijn de taboes die je moet vermijden. Een taboe om in gedachten te houden is dat voeten als vies worden beschouwd. Dit betekent dat je moet voorkomen dat je met je voeten naar iemand wijst of gebaart. Dit geldt ook voor het zitten in kleermakerszit in openbare ruimtes. Het wordt ook als buitengewoon onbeleefd beschouwd om uw voeten op meubels te zetten, inclusief uw voet op een stoel in het openbaar. Laat uw voet nooit op een openbare stoel rusten, zoals in een bus of metro.

Voeten

Evenzo, wanneer u iemands huis betreedt, of zelfs sommige bedrijven binnengaat, moet u bereid zijn uw schoenen uit te doen. Er zijn meestal pantoffels voor binnenshuis beschikbaar die u kunt dragen. Maar zelfs als die er niet zijn, moet u nog steeds uw schoenen uitdoen.

Eten

Ondanks wat je in andere Aziatische landen ziet, wordt het als onbeleefd beschouwd om te eten of te drinken tijdens het lopen. Zelfs in een drukke stad als Seoul zie je niet veel mensen eten tijdens het woon-werkverkeer.

Kleuren en cijfers

Kleuren en cijfers hebben een grote betekenis in de Zuid-Koreaanse cultuur. Een deel van de betekenis is voor geluk, terwijl het in andere omstandigheden voor de dood is. Expats moeten het gebruik van de kleur rood vermijden, vooral bij het schrijven, aangezien dit de kleur is waarin de namen van de doden worden geschreven. Evenzo is het het beste om het getal vier te vermijden (dit omvat het geven van geschenken van vier items). Het Engelse woord vier klinkt als het woord voor dood in het Koreaans en wordt daarom beschouwd als een zeer gevaarlijk ongeluksgetal.

Misdaad

De criminaliteit in Zuid-Korea is laag. Kleine criminaliteit komt echter voor, vooral in grote steden als Seoul en Busan. Houd uw bezittingen bij. Reizigers hebben melding gemaakt van aanrandingen, verrijkte dranken en andere gewelddadige misdaden.

De rechtspraak wordt geacht goed te functioneren en heeft een onafhankelijke positie. Tegelijkertijd menen mensenrechtenorganisaties dat de nationale veiligheidswet beperkingen met zich meebrengt op de vrijheid van meningsuiting en vergadering.

Ontmoeten en groeten

 • Bowing is still the traditional way to greet someone in Korea. However, as the country attracts more and more foreigners, shaking hands is also common. When meeting someone for the first time, it is best to err on the side of a slight bow, but also give a moment to see if the other person will shake hands first. If you are an expat man meeting a Korean woman, do not shake her hand unless she initiates. Keep in mind that the deeper you bow, the more respect you are giving. Thus, elders and people in a higher career position should be met with deep bows.
 • You should shake hands using your right arm. While you shake hands, you should support your right arm with your left hand.
 • If you want to call someone over to you, do so with your arm extended towards them, with the palm of your hand pointed to the ground. Keep your fingers together and flap them as if you are fanning something.
 • Be sure to bow to each individual person when you depart.

Touch en persoonlijke ruimte

Hoewel Koreaanse steden druk zullen zijn, moet u voorkomen dat u andere mensen onnodig aanraakt. Dit betekent dat als u zich in een drukke metro bevindt of op straat loopt, u zich bewust moet zijn van uw lichaam en zijn bewegingen. Probeer te voorkomen dat u tegen iemand aanbotst of tegen hem aan leunt. Wees echter niet verrast of beledigd als mensen tegen je aan botsen of duwen.

Behalve dat u zich in uw eigen persoonlijke ruimte moet houden, mag u ook niemand knuffelen of op de rug aaien. U moet ook langdurig oogcontact vermijden, omdat dit als extreem agressief kan worden beschouwd.

Als buitenlander wordt van u verwacht dat u uw handen thuis houdt en de persoonlijke ruimte van anderen zoveel mogelijk vermijdt. Wees echter niet verbaasd als je Koreaanse mensen, vooral de jongere generatie, arm in arm ziet lopen. In Korea is dit een gangbare praktijk tussen elke combinatie van geslachten, en vaak wordt het alleen in platonische zin bedoeld.

Cadeaus geven

Korea is een grote cultuur van het geven van geschenken en de kans is groot dat u tijdens uw verblijf in het land meerdere geschenken zult geven of ontvangen. Net als bij het taboe op bepaalde kleuren en cijfers, vermijd het geven van een cadeau met rode letters of iets met vier items.

Wanneer u een geschenk geeft of ontvangt, doe dit dan met beide handen. Als u geschenken geeft tijdens een zakelijke bijeenkomst of een feest, wacht dan tot de gastheer zijn geschenken heeft uitgedeeld voordat u de uwe schenkt.

Nee zeggen

In Korea kan het onbeleefd zijn om een uitnodiging af te wijzen of iets te weigeren. In plaats daarvan is een manier om iets in Korea af te wijzen een zeer lange discussie. Als je merkt dat je met een Koreaanse vriend of collega aan het praten bent en ze blijven praten over iets dat je hebt gevraagd, beschouw dit dan als een teken dat ze misschien willen weigeren, maar niet weten hoe dat moet zonder onbeleefd over te komen. Probeer een discrete manier te vinden om ze te helpen weigeren zonder te laten weten dat je weet dat hun antwoord ‘nee’ is.

Rijden in Zuid-Korea

Veel files, agressieve bus- en taxichauffeurs en verkeerslichten die kunnen worden beschouwd als louter suggesties voor wat je onderweg zou moeten doen, staan allemaal te wachten voor degenen die erover denken om in Zuid-Koreaanse steden te rijden. Voetgangers hier moeten ook voorzichtig zijn, aangezien er veel ongelukken gebeuren omdat automobilisten voorrang geven aan overstekende mensen. Veel lokale bewoners geloven dat degenen die rijden een hogere status hebben dan degenen die te voet gaan. Ook bestuurders van grotere en duurdere auto’s gaan ervan uit dat ze voorrang hebben op andere voertuigen. Als u echter de drukke straten van de stad kunt verlaten en naar meer landelijke gebieden kunt rijden, kan autorijden in Korea een plezierige aangelegenheid zijn.

Basis Koreaanse rijregels

 • Het verkeer in Zuid-Korea bevindt zich aan de rechterkant van de weg.
 • De minimumleeftijd voor autorijden in Zuid-Korea is 18 jaar voor auto’s en 16 jaar voor motorfietsen.
 • Het gebruik van mobiele telefoons is verboden voor chauffeurs, tenzij er een handsfree systeem wordt gebruikt.
 • Als u bij een kruispunt met een stoplicht rechtsaf moet slaan, kunt u dit doen ongeacht het licht dat brandt (ook als het rood is). U moet echter nog steeds stoppen en voorzichtig zijn met voetgangers die mogelijk de straat oversteken.
 • Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,03%.
 • Veiligheidsgordels moeten door alle passagiers worden gedragen.

Korea heeft een puntgebaseerd systeem voor verkeersovertredingen. Dit betekent dat als je de verkeersregels overtreedt, je naast boetes of strafrechtelijke vervolging ook punten krijgt. Elke overtreding heeft een vast aantal punten, te hard rijden kan je bijvoorbeeld 15-100 punten opleveren, en het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden kost 15 punten. Als u 40 punten behaalt, wordt uw licentie geschorst. Als u meer dan 121 punten in een jaar verzamelt, 201 in twee of 271 in drie jaar, wordt uw licentie geannuleerd.

Rijden in Zuid-Korea met een buitenlands rijbewijs

Het maakt niet uit waar u uw licentie heeft verkregen, in een Europees of Afrikaans land, de VS of Australië – u mag deze in Korea gebruiken zolang u een geldige internationale vergunning heeft. Ze zijn echter alleen beschikbaar in uw eigen land, dus u moet het hebben voordat u hier aankomt. Tijdens het rijden moet u zowel uw originele rijbewijs als de vergunning bij u hebben. Internationale vergunningen zijn een jaar geldig en kunnen niet worden verlengd.

Hoe een Koreaans rijbewijs te krijgen

Wat als u zich realiseert dat u in Korea moet rijden nadat u hier bent geland? Nou, het zou niet zo’n grote zorg moeten zijn, aangezien Zuid-Korea de uitwisseling van rijbewijzen toestaat voor onderdanen van meer dan 100 landen. En hoewel deze procedure veel meer tijd en papierwerk vergt, kunt u een officieel Koreaans rijbewijs hebben totdat u besluit het land te verlaten.

Om uw rijbewijs om te wisselen naar een Koreaans rijbewijs, moet u het volgende overleggen:

 • je paspoort;
 • een volledige en geldige buitenlandse licentie (geen tijdelijke of proeflicentie);
 • uw vreemdelingenregistratiekaart;
 • een certificaat van de ambassade van uw land waarin wordt verklaard dat uw rijbewijs officieel is erkend;
 • drie pasfoto’s (3,5 cm bij 4,5 cm, gemaakt in de afgelopen zes maanden).

U moet ook een medische controle ondergaan die u 6.000 KRW (5 USD) kost en 7.500 KRW (6,5 USD) uitgiftekosten betalen.

Zodra u besluit Korea te verlaten, moet u uw Koreaanse rijbewijs inleveren. Om dit te doen, moet u naar het plaatselijke bureau voor rijbewijsonderzoek van de verkeersautoriteit gaan en uw paspoort samen met uw vliegticket overleggen.

Als uw land of staat geen wederkerigheidsovereenkomst met Zuid-Korea heeft, moet u een schriftelijk examen afleggen om de vergunning te krijgen. Het bestaat uit 20 meerkeuzevragen en is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels. Als je naar Korea bent gekomen zonder een vergunning te hebben en je wilt deze behalen, moet je hetzelfde proces doorlopen als elke inwoner die hier woont en zowel schriftelijke als praktische examens afleggen. En hoewel je weg kunt komen zonder Koreaans te kennen als het om het schriftelijke examen gaat, weet dat het zelden voorkomt dat rij-instructeurs lesgeven in het Engels.

Zakelijke vergaderingen

Zuid-Koreanen willen zaken doen met mensen met wie ze persoonlijke banden hebben, dus het is noodzakelijk om door een derde partij te worden geïntroduceerd. Deze persoon kan dan ook een contactpersoon zijn via wie indirect gevoelige onderwerpen aan de orde kunnen komen.

Bij introductie neemt de oudere het initiatief om de hand te schudden, maar de jongere buigt eerst. Visitekaartjes worden met de rechterhand en de linkerhand overhandigd en ontvangen als steun onder de pols. Koreaanse tekst moet zichtbaar zijn voor de ontvanger, en op de achterkant heb je Engelse tekst. Een ontvangen visitekaartje wordt zorgvuldig bestudeerd en niet ondertekend in het bijzijn van de schenker.

Het kan moeilijk zijn om duurzame contracten met Koreanen te krijgen. Hun historische ervaring is dat compromissen leiden tot verlies, en ze zijn gedreven om hevig te concurreren en meer voordelen na te jagen. Maar daarmee zijn ze ook creatief, ondernemend en bereid om risico’s te nemen. Ze passen zich aan en staan open voor verandering. Snelle deals hebben de voorkeur boven duurzame zakenrelaties en een relatie kan abrupt worden beëindigd als elders betere voorwaarden worden bereikt.

Afspraken voor vergaderingen dienen bij voorkeur drie tot vier weken van tevoren te worden gemaakt. Het is goed om agenda’s, achtergrondmateriaal en informatie over uw eigen bedrijf mee te sturen. Schriftelijk materiaal moet zowel in het Engels als in het Koreaans worden gepresenteerd. Je toont respect voor de persoon die je ontmoet door op tijd te komen. De oudste Koreaan komt meestal als eerste de kamer binnen. Je trekt je jas pas uit als de hoogste Koreaan dat doet.

Het doel van de eerste ontmoeting is vaak om elkaar te leren kennen. Het legt de basis voor het opbouwen van een relatie. Maar u moet zich ervan bewust zijn dat wat er wordt gezegd niet altijd overeenkomt met de feiten. Soms beantwoorden Koreanen een vraag om hun gezicht niet te verliezen. Dan is het belangrijk hoe de vragen geformuleerd zijn: Wanneer kunnen we de levering verwachten? in plaats van Kunnen we levering binnen een maand verwachten?

Kleding en geschenken

Koreanen in de steden kleden zich vaak in westerse mode. Ondernemers dragen strikte kleding. Mannen dragen donkere pakken met witte overhemden en vrouwen kleden zich discreet in gedempte kleuren. Vrouwen dragen vaak het nationale kostuum van de hanbok, lange rok en blouse-achtige top met wijde mouwen.

Geschenken zijn belangrijk voor de relatie en worden altijd beantwoord met geschenken in ruil. Het is ondoordacht om een duur geschenk te geven, als je weet dat de ontvanger het zich niet kan veroorloven om het terug te sturen. Je kunt fruit, bloemen of chocolade van goede kwaliteit meenemen naar een Koreaans huis. Cadeaus moeten mooi verpakt zijn, bij voorkeur in rood of geel papier, maar niet in groen, wit of zwart. Je overhandigt en ontvangt een cadeau met beide handen, maar je maakt het niet meteen open. Als het geschenk uit meerdere delen bestaat, moet u onthouden dat vier als een ongeluksgetal wordt beschouwd en zeven als een geluksgetal.

Plaatsen om te bezoeken

Seoel

Seoul is verreweg de grootste stad van Zuid-Korea en een belangrijke bestemming in Oost-Azië. Als je wat tijd in het land doorbrengt, is de kans groot dat je ooit Seoul bezoekt. Er komt geen einde aan de attracties in de stad, maar veel bezoekers beginnen met enkele van de vele paleizen in Seoul.

Topkeuzes zijn de ongelooflijke Gyeongbok-schommel en de 15e-eeuwse Changdeok-schommel. Je vindt er ook oude tempels en heiligdommen, prachtige openbare parken, geavanceerd design, winkelcentra en enkele van de beste gerechten in heel Azië.

Ganghwado-eiland

Ganghwado Island ligt in de Noordzee en zit vol geschiedenis. Het is bewoond sinds de prehistorie en had zelfs een periode dat het in de 13e eeuw de hoofdstad van Korea was. In de 19e eeuw werd het eiland strategisch gebruikt om zich te verdedigen tegen de Fransen en Japanners.

Afgezien van historische bezienswaardigheden, biedt Ganghwado Island een indrukwekkend landschap, met verschillende paden die rond het eiland leiden; inclusief Manisan Mountain met zijn weidse uitzicht op de oceaan. Het eiland ligt op slechts 90 minuten van Seoul, dicht bij de Noord-Koreaanse grens en is via een brug verbonden met het vasteland, dus het is zeer toegankelijk.

Boryeong Modderfestival

Een keer per jaar vindt op Daecheon Beach het smerigste festival van Zuid-Korea plaats. Aangenomen wordt dat de modder op het jaarlijkse Boryeong Mud Festival speciale verfraaiende minerale eigenschappen heeft.

Elk jaar wordt het in vrachtwagenladingen vanuit het nabijgelegen wad van Boryeong naar het strand gebracht. Het festival begon in 1998 om cosmetica te promoten die Boryeong-klei in hun producten gebruikte. Sindsdien is het evenement geëxplodeerd. Elk jaar bezoeken miljoenen en miljoenen voor de affaire van twee weken. Enkele van de meest populaire evenementen vinden plaats in het laatste weekend; inclusief Mud Prison, modderskiën en modderworstelen.

Bulguksa-tempel

De Bulguksa-tempel van Gyeongju werd oorspronkelijk gebouwd in 528, maar heeft in de loop van de geschiedenis een aantal renovaties en uitbreidingen ondergaan. Net buiten Busan was de tempel erg belangrijk voor veel dynastieën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *